Merga Bien, veštica iz Fulde

Kažu da su priče o vešticama stare koliko i samo čovečanstvo. Čim je čovek pronašao vatru, žena je pristavila kazan i počela da džangriza. I eto vam najjednostavnijeg objašnjenja odakle su se uopšte pojavile veštice.

Kroz istoriju progonjene, osuđivane i mučene, žive spaljivane, žene koje su iole mislile svojom glavom ili uspevale da urade nešto što se u to vreme smatralo nemogućim, veštice su zapravo bile žrtve ljudske gluposti. Ako je žena isuviše lepa pa privlači pažnju muškaraca, ljubomorne zavidnice bi je proglasile vešticom i na jednostavan način se rešile nemile suparnice. Optužena sirotica bi bila vezana u džak i bačena u vodu, pa ako preživi, onda nije veštica.

Ovakvih i sličnih primera kroz istoriju je bilo mnogo. Jedna od najpoznatijih veštica na svetu je i Merga Bien, veštica iz Fulde.

Fulda je gradić u nemačkoj pokrajini Hesen i ime je dobio po reci Fuldi na kojoj je i izgrađen. Pitomi gradić predivne barokne arhitekture, čuven je po svecu Bonifaciu koji se smatra zaštitnikom svih Nemaca i koji je u 8. veku došao u ove krajeve da bi širio hrišćanstvo. Sahranjen je u Fuldi i njegov grob je postao mesto hodočašća, tako da slobodno možemo reći da se hrišćanstvo u ovom delu Evrope počelo širiti upravo iz ovog gradića. Na mestu gde je Bonifacius sahranjen, sagrađena je Katedrala koja je i najveći simbol Fulde i danas je pretvorena u muzej.

Međutim, iako je ovaj simpatični gradić mesto koje posećuju hodočasnici, ima on i svoju najpoznatiju vešticu.

Merga Löher rođena je krajem 1560. godine u bogatoj trgovačkoj porodici. Veoma rano se udala za dosta starijeg čoveka po imenu Vilhelm Frank, koji je ubrzo nakon venčanja preminuo. Mergin drugi suprug je bio Krištof Orth i u tom braku je Merga dobila dvoje dece. Posle nekog vremena umrli su i Krištof i oboje dece, verovatno od neke zarazne bolesti.

Merga se udala po treći put i to za čoveka po imenu Blasius Bien. Nakon jedne svađe koju je njen treći suprug imao sa svojim poslodavcem, Merga je pokušala da zaštiti interese svog supruga i suprotstavila se njegovom nadređenom. Mračni srednji vek u kome je živela nije opraštao inteligentnim i hrabrim ženama, pa je Merga proglašena vešticom, a ponajviše zbog činjenice da je u tom trenutku bila trudna, iako za prethodnih 14 godina koliko je bila u braku sa svojim trećim suprugom, nije uspela da ostane u blaženom stanju. Smatralo se da je dete koje nosi plod samog đavola.

Godine 1603 u Fuldi i okolici se dogodio veliki progon veštica koji je organizovao Baltazar Nus – Malefizmeister tj progonitelj veštica. Merga Bien je bila jedna od prvih uhapšenih od oko 250 ljudi (pretežno žena) koji su nastradali u ovom progonu. Merga je optužena da je ubila svog drugog supruga i decu, da je učestvovala na okupljanjima veštica ( čuveni Black Sabath), te da je zatrudnela sa samim đavolom jer sa svojim trećim suprugom za 14 godina nije uspela da dobije potomstvo.

Uhapšena je i zatvorena u kavez za pse, jer je kula gradskog zamka koja je služila kao zatvor, bila puna.

Nakon suđenja na kome je Merga, očekivano, proglašena krivom, u jesen 1603. spaljena je na lomači. Posle spaljivanja je njen suprug morao još da plati globu od pola guldena zbog zločina svoje supruge.

2008. godine grad Fulda je doneo odluku da u spomen na spaljene žene u čuvenom progonu veštica iz 1603. godine, podigne spomenik u delu grada koji je poznat kao Frauenberg (ženski breg). 2013. godine je podignut spomenik i spomen ploča sa imenima spaljenih žena.

U Baroknoj červrti Fulde (Barockviertel) sačuvan je toranj u kome su zatvarane žene optužene za veštičarenje i zove se Hexenturm (Veštičiji toranj).

Аутор: Veštica bez metle

Sanjalica i piskaralo Vesna Plakalović Duvnjak, trudi se svoj svet okrečiti bojama otpornim na kliše.

6 мишљења на “Merga Bien, veštica iz Fulde”

 1. Draga moja Vještice super si ovo napisala. Hoću ti reći kako me je jedna spasila 92 i 93. Hrvatska Kontesa Nera zapravo. Ona je uspjela da se spasi ali ne bez rana i na tijelu i na duši a samo je imala drugačiju boju kose od ostalih žena. Kad je počeo rat, imala sam 15 godina. Čitala sam Zagorkina književna ostvarenja od prvog do zadnjeg gdje je baš dobro opisala autentičnost tog vremena i progon na Kaptolu. Nije bilo struje, a ja sam pri improvizovanoj svjetlosti od ulja u fildžanu i komadića krpice, čitala i lutala Zagrebom, Kaptolom, te dvorom Marije Terezije i sasvim mi je bilo svejedno što granate padaju po BiH. Masovno. Pa i pod mojim prozorom. Nera me spasila tih nekih dana. Nego…hoću reći da se progon nastavlja i danas, osobito u provincijama, gdje se ne oprašta biti lijep, znati lijepo govoriti, imati drugačiji način, pa i boju kosu…ništa se ne oprašta. Postaraće se rulja da te na kotač razvlači dok kosti ne popucaju, a pri tom te ni ne poznaju. Dovoljni je da te vide na ulici i da krenu smišljanje dobri hristijani obično, osobito vjernice pozamašne seksualne i svakolike druge (h)istorije, plana kako da ti spale srce puno ljubavi I kako da ti nanesu što više ožiljaka. Nema veze što te ne poznaju. Drugačiji si. Majku mu
  J…..drugačiji si i vazda otvaraš torove i rušiš ograde mržnje i jednomišljenja. Eto. A ja te volim puno. Ako jednom vidiš da me nema i da ćutim, znaj da su me razglavili na dijelove.

  Liked by 1 person

  1. Kontesa Nera izgleda spašava slične joj duše od svih tih bezumlja. Mene je, isto tako, spasila 1999. u Srbiji, ja 16 godina, taman preživjela ono u BiH, došla u Vojvodinu gde ne vole dođoše, naročito ne ovakve kao ja, grlate, glasne i drugačije. Tog proljeća me je Zagorka provela od Krvavog mosta, preko Kapitola i Medvednice do Šenbrunskih hodnika i intriga. Od tada sam na strani vještica i san mi je da obiđem odaje Marije Terezije i sve njene hodnike.
   Draga moja, ja sam zbog toga što sam drugačija, što se nigdje ne uklapam i što sam, očigledno greškom, rođena pod ovim komadom neba, završila na antidepresivima i anksioliticima, jer nisam imala snage da se izborim sa svojom drugačijošću. Sebe vidim u tebi kad ti vidim taj osmijeh i ljubičasti bicikl, kad čitam tvoju dušu kroz stihove…i bude mi lakše jer vidim da nisam sama. Volim te bolan i nema tog točka koji može takvu dušu razglaviti.

   Свиђа ми се

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: