Suze

Onda kad duša preti da eksplodira i da odleti u milion raznobojnih mehurića nebu pod oblake, i nikad se više ne sastavi…Valjda tako izgleda smrt, smrt pravednika, koji se zove tako baš zato što ima dušu, što sva bol njegova stane na to malo mesto koje se zove duša. Suze su glasnici duše, samo onaj ko iskreno oseća, može još iskrenije da plače.Onda kad osetiš da te svaka suza peče, znaćeš da te suze nisu bez razloga, da to nije hir, da nisi razmaženo derište, nego ljudsko biće sposobno da oseća i da pati.

Uvek sam se pitala šta je to u čoveku što ga tera da plače? Šta je to što suze tera iz oka, i iz obične telesne tečnosti, iz čoveka ističe deo duše? Jer, plačemo i od tuge i od sreće…Eto, takve nas je Bog stvorio, dao nam je način da olakšamo sami sebi svaku bol…Nema onoga ko nije bar jednom u životu plakao glave zagnjurene u jastuk, zbog ljubavi, smrti, zbog života…Nema onoga ko se nije bar jednom u životu probudio natečenih očiju, pa svojima lagao da ga je zveknula promaja od otvorenog prozora…

Mislim da je zdravo povremeno plakati i bez ikakvog razloga.Tako se oslobađamo negativne energije i nagomilanog stresa, kojeg, živeći u današnjem vremenu, skupljamo u sebi u ogromnim količinama. Treba pustiti suzama da speru svaki trag tuge sa lica, isplakati se k’o čovek, podići glavu, osmehnuti se sam sebi u ogledalu i nastaviti dalje. Jer, svaka patnja mora jednom proći, ne može ni jedna tuga do veka trajati.

Suze nas čine boljima. Plakati nije greh i nije kukavički. Ne plaču samo oni koji nisu iskreni ni prema sebi ni prema drugima, oni što misle da su mnogo jači od svih,pa i od njih samih.

Treba se, po nekad, pretvoriti u mazohistu, pustiti da plač protrese celo telo, jer posle toga sledi neverovatan osećaj smirenosti. Pustiti da nas izmuči,uzme svu snagu..

Da li je bolje plakati sam ili na nečijem ramenu, to zavisi od nas, u kom slučaju se bolje osećamo. Samo znam da treba bežati od ljudi koji skreću pogled kad vide tuđe suze, jer postoji mogućnost da će, ako vas sutra, ne daj Bože, udari auto, isto tako skrenuti pogled…upoznaj mehttps://www.youtube.com/watch?v=Aqer5YZ0GN4&list=RDpREZZCwMxmk&index=12

Аутор: Veštica bez metle

Sanjalica i piskaralo Vesna Plakalović Duvnjak, trudi se svoj svet okrečiti bojama otpornim na kliše.

One thought on “Suze”

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: